Το Face Forward …into my home ταξιδεύει στο Ηράκλειο Κρήτης

Μετά τη θερμή υποδοχή του στην Αθήνα, το Face Forward ...into my home φιλοξενείται στην Κρήτη, στη Στοά Μακάσι, από τις 14 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου 2018, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί», και διευρύνεται με τη συμμετοχή προσφύγων που διαμένουν στο νησί.

Πρόσφυγες στην Κρήτη συναντούν μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας

Ο Πρίγκηπας της Ουαλίας και η Δούκισσα της Κορνουάλης συνάντησαν πρόσφυγες που διαμένουν στην Κρήτη, στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού προγράμματος στέγασης που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο Πρίγκηπας και η Δούκισσα έμαθαν λεπτομέρειες για το πρόγραμμα ESTIA που φιλοξενεί τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες και συνάντησαν οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ, που επέζησαν μετά από ένα δύσκολο και τραυματικό ταξίδι.

Μια οικογένεια προσφύγων ξαναβρίσκει τις ρίζες της στην Κρήτη

O Ahmed, η γυναίκα του Jasmin και τα τέσσερά τους παιδιά, η Reem, o Belal, ο Mustafa και η Fatima, είναι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, με καταγωγή από την Al-Hamidiyah, στη Συρία. Η πόλη στα παράλια της Μεσογείου, στα σύνορα με το Λίβανο, δημουργήθηκε ως καταφύγιο για τους ελληνόφωνους Μουσουλμάνους της Κρήτης πριν από 120 χρόνια. Ο Ahmed μεγάλωσε μιλώντας Ελληνικά και δεν μπορεί ούτε να διαβάζει, ούτε να γράψει Αραβικά. Η οικογένεια έφτασε στην Ελλάδα στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τον πόλεμο στη Συρία.

Τα γιορτινά Τρίκαλα αγκαλιάζουν μια οικογένεια προσφύγων

Ο Μustafa, η Sultana και τα δύο τους παιδιά, πρόσφυγες από τη Συρία, πέρασαν το Δεκέμβριο τις πρώτες τους γιορτές στα Τρίκαλα, την πόλη που είναι γνωστή για το μεγάλο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της, τον «Μύλο των Ξωτικών». Στην πόλη που κατοικούν μέσω του προγράμματος ESTIA κατάφεραν να βρουν νέους φίλους, ένα σχολείο που αγκάλιασε τα παιδιά παρά τις δυσκολίες της γλώσσας και την ελπίδα ότι σε κάθε τόπο μπορούν να κάνουν μια νέα αρχή.

Το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση – ESTIA υλοποιείται στα Τρίκαλα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων, μέσω της e-trikala, με χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας στηρίζει τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και οι εταίροι της (Greece Cash Alliance) παρέχουν μηνιαία οικονιμική βοήθεια σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Η βοήθεια αυτή ενθαρρύνει την αυτοπεποίθηση, παρέχει αξιοπρέπεια και δυνατότητα επιλογής. Οι πρόσφυγες χρησιμοποιούν την οικονομική βοήθεια για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες (φαγητό, ένδυση, υγιεινή, επικοινωνία, μετακινήσεις και σχολικά είδη για τα παιδιά), ενώ παράλληλα ενισχύουν με αυτό τον τρόπο την τοπική οικονομία. Από τον Απρίλιο του 2017, περισσότεροι από 49.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα υπολογίζεται πως έλαβαν οικονομική βοήθεια τουλάχιστον μια φορά.

Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης: Μαζί με τους πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη

Για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟHE για τους Πρόσφυγες (Y.A.) και η συνεργαζόμενη οργάνωση Solidarity Now, έδωσαν την δυνατότητα σε 30 πρόσφυγες να ξεναγηθούν δωρεάν στον Λευκό Πύργο, το επιβλητικό σύμβολο που δεσπόζει στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι φιλοξενούνται σε διαμερίσματα που συντονίζει η οργάνωση Solidarity Now, στο πλαίσιο του Προγράμματος ESTIA (στήριξη έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και την στέγαση). Το Πρόγραμμα υλοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μια νέα ζωή για τους πρόσφυγες στην «Αγία Ελένη»

Στις 5 Μαΐου 2017, μια νέα δομή στέγασης άνοιξε τις πόρτες της στη δυτική Ελλάδα για να φιλοξενήσει οικογένειες που ξέφυγαν από τον πόλεμο και τις διώξεις. Η «Αγία Ελένη» ανακαινίστηκε από την Ύπατη Αρμοστεία με χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μεταμορφώθηκε σε έναν μοναδικό χώρο φιλοξενίας για περίπου 500 ανθρώπους.

Ο Jumaa Alo, ένας 52χρονος Σύρος πρόσφυγας από την πόλη Αφρίν, και η οικογένειά του ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στην «Αγία Ελένη» από τη Χίο.

Κιλκίς, μια πόλη καταφύγιο για οικογένειες προσφύγων

Μια οικογένεια Γιαζίντι προσφύγων από τη Συρία αντιμέτωπη με την αβεβαιότητα

H Ύπατη Αρμοστεία επεκτείνει το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με προπληρωμένες κάρτες για τους πρόσφυγες στη Βόρεια Ελλάδα

H Ύπατη Αρμοστεία εγκαινιάζει πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με προπληρωμένες κάρτες για τους αιτούντες άσυλο στη Χίο

Το σχολείο ανοίγει νέους ορίζοντες για μια οικογένεια προσφύγων στην Ελλάδα

Ο Ashti και η Dilpak Jamal, μαζί με τα δυο παιδιά τους, τον Mohamad και τη Sara, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, το Ιράκ. Βρήκαν ασφάλεια στην Ελλάδα και σήμερα μένουν σε διαμέρισμα στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη του προγράμματος ESTIA*.

Ανυπομονώντας να κάνουν μια νέα αρχή και να γίνουν μέλη της κοινότητας που τους φιλοξενεί, και οι τέσσερις πηγαίνουν σχολείο. Η Sara και ο Mohamad πηγαίνουν στο δημοτικό και το γυμνάσιο αντίστοιχα, η Dilpak συμμετέχει σε μαθήματα γλώσσας στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων** (Blue Refugee Centre) ενώ ο Ashti παρακολουθεί μαθήματα σε εσπερινό επαγγελματικό λύκειο.

Στη ζωή, χρειάζεται συνεχώς να μαθαίνεις. Η οικογένεια Jamal το γνωρίζει αυτό πολύ καλά και κάνουν μια νέα αρχή στην Ελλάδα, με τη στήριξη του προγράμματος ESTIA.

*Το πρόγραμμα ESTIA υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και τους εταίρους της, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

**Το Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων (Blue Refugee Centre) λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από την οργάνωση SolidarityNow και υποστηρίζεται από την  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τη UNICEF και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την παροχή προπληρωμένων καρτών στους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Από τον Απρίλιο του 2017 περισσότεροι από 58.000 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες έλαβαν οικονομική υποστήριξη μέσω προπληρωμένων καρτών στην Ελλάδα.
Αυτά είναι τα πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το πρόγραμμα προπληρωμένων καρτών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Τα γιορτινά Τρίκαλα αγκαλιάζουν μια οικογένεια προσφύγων

Ο Μustafa, η Sultana και τα δύο τους παιδιά, πρόσφυγες από τη Συρία, πέρασαν το Δεκέμβριο τις πρώτες τους γιορτές στα Τρίκαλα, την πόλη που είναι γνωστή για το μεγάλο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της, τον «Μύλο των Ξωτικών». Στην πόλη που κατοικούν μέσω του προγράμματος ESTIA κατάφεραν να βρουν νέους φίλους, ένα σχολείο που αγκάλιασε τα παιδιά παρά τις δυσκολίες της γλώσσας και την ελπίδα ότι σε κάθε τόπο μπορούν να κάνουν μια νέα αρχή.

Ένα νησί ελπίδας για τους πρόσφυγες

Το μικρό ακριτικό νησί της Τήλου με πληθυσμό που δεν ξεπερνάει τα 800 άτομα άνοιξε την καρδιά του σε περίπου 10 οικογένειες προσφύγων ξεριζωμένες από τον πόλεμο στη Συρία. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο εταίρος της Solidarity Now, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρέχουν στέγαση και μαθήματα γλώσσας στους ενήλικες και τα παιδιά εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Πολλοί ανάμεσά τους έχουν ήδη αναγνωριστεί ως πρόσφυγες και λένε ότι θέλουν να μείνουν στο νησί, ενώ οι νησιώτες θεωρούν τιμή τη φιλοξενία που προσφέρουν.

Μια νέα ζωή για τους πρόσφυγες στην «Αγία Ελένη»

Στις 5 Μαΐου 2017, μια νέα δομή στέγασης άνοιξε τις πόρτες της στη δυτική Ελλάδα για να φιλοξενήσει οικογένειες που ξέφυγαν από τον πόλεμο και τις διώξεις. Η Αγία Ελένη ανακαινίστηκε από την Ύπατη Αρμοστεία με χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μεταμορφώθηκε σε έναν μοναδικό χώρο φιλοξενίας για περίπου 500 ανθρώπους.

Μια πόλη καταφύγιο για οικογένειες προσφύγων

Στην πόλη του Κιλκίς, οικογένειες ξεριζωμένες από τον πόλεμο στη Συρία, βρήκαν γαλήνη και ένα καινούργιο σπίτι. Οι κάτοικοι, έχοντας και οι ίδιοι προσφυγική καταγωγή, τους καλωσόρισαν και τους βοηθούν καθημερινά να ενταχθούν.
Οι οικογένειες μένουν σε διαμερίσματα που διαχειρίζεται ο σύλλογος Οmnes, σε συνεργασία με την Ηλιαχτίδα, εταίρο της Ύπατης Αρμοστείας. Η βοήθεια, μέσω της στέγασης και της παροχής προπληρωμένων καρτών, παρέχεται με την υποστήριξη της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προπληρωμένες κάρτες: βελτιώνοντας την καθημερινότητα των προσφύγων στην Ελλάδα

Όλο και περισσότεροι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα βελτιώνουν την καθημερινότητά τους, λαμβάνοντας βοήθεια μέσω των προπληρωμένων καρτών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Με τη χρήση της προπληρωμένης κάρτας οι πρόσφυγες μπορούν με αξιοπρέπεια να επιλέξουν τον τρόπο που θα καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, στηρίζοντας παράλληλα την τοπική κοινότητα.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βρίσκοντας καταφύγιο στη Λιβαδειά

Μία μικρή πόλη της Στερεάς Ελλάδας δίνει το παράδειγμα για την υποδοχή και ένταξη των προσφύγων σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και αποδοχής. Στη Λιβαδειά, στο πλαίσιο του προγράμματος στέγασης που υλοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία σε συνεργασία με το Δήμο Λεβαδέων, οι πρόσφυγες όπως η οκτάχρονη Μαρά και η οικογένειά της, έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην κανονικότητα και να κάνουν όνειρα για ένα μέλλον μακριά από τον πόλεμο και το φόβο.