Τη διετία 2015-2016, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, έφτασαν στην Ελλάδα στην προσπάθειά τους να βρουν ασφάλεια στην Ευρώπη. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε μια από τις πιο περίπλοκες ανθρωπιστικές προκλήσεις των τελευταίων δεκαετιών στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ύστερα από το κλείσιμο της «Βαλκανικής Oδού» τον Μάρτιο του 2016, δεκάδες χιλιάδες άτομα που παρέμειναν στην ενδοχώρα και τα νησιά είχαν επειγόντως ανάγκη στέγασης, βοήθειας και πρόσβασης σε νόμιμες οδούς, ώστε να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Από τον Μάρτιο 2016, έπειτα και από τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, οι αφίξεις μειώθηκαν σημαντικά αλλά νέες προκλήσεις δημιουργήθηκαν. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα φιλοξενεί περίπου 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες από αυτούς που κατέφτασαν στη χώρα από το καλοκαίρι του 2015 και μετά. Πολλοί από αυτούς πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για μετεγκατάσταση (διαδικασία η οποία έχει ολοκληρωθεί για τον μεγαλύτερο αριθμό των επωφελούμενων) ή οικογενειακή επανένωση σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Το πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο που ανέπτυξε η Υ.Α.
Το Σεπτέμβριο του 2015, η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε ένα διετές σχέδιο για τη μετεγκατάσταση συνολικά 160.000 αιτούντων άσυλο κυρίως από την Ελλάδα (66.400) και την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, τον Οκτώβριο του 2015, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) δεσμεύτηκε να παρέχει στήριξη στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τις θέσεις υποδοχής αιτούντων άσυλο. Έτσι, σχεδιάστηκε το πρόγραμμα «Παροχή στήριξης στην Ελλάδα για την υλοποίηση του προγράμματος hotspots/μετεγκατάστασης και την αύξηση της ικανότητας υποδοχής αιτούντων άσυλο» που υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είχε ως στόχο τη σταδιακή δημιουργία 20.000 θέσεων υποδοχής για πρόσφυγες υποψήφιους για μετεγκατάσταση σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., καθώς και για ευάλωτους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.
Το 2017, το πρόγραμμα συνεχίστηκε στο πλαίσιο του ESTIA (Emergency Support To Integration and Accommodation) απευθυνόμενο γενικότερα στους αιτούντες άσυλο, δίνοντας προτεραιτότητα στα πιο ευάλωτα άτομα. Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποφάσισε να αυξήσει τον αριθμό των διαμερισμάτων για τους αιτούντες άσυλο ενώ παράλληλα να προβεί σε προοδευτικό κλείσιμο μιας σειράς καταυλισμών. Η Υ.Α. καλωσόρισε αυτή την απόφαση και εργάζεται σταθερά στην κατεύθυνση εξασφάλισης πρόσθετων διαμερισμάτων ανά την Ελλάδα, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις αρμόδιες τοπικές αρχές.