Ο Πρίγκηπας της Ουαλίας και η Δούκισσα της Κορνουάλης συνάντησαν πρόσφυγες που διαμένουν στην Κρήτη, στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού προγράμματος στέγασης που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.).

Ο Πρίγκηπας επισκέφθηκε το χωριό Αρχάνες στις πλαγιές του όρους Γιούχτα και συνάντησε τοπικούς αξιωματούχους και στελέχη της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, η οποία υλοποιεί στην Κρήτη το πρόγραμμα στέγασης και παροχής οικονομικής βοήθειας μέσω προπληρωμένων καρτών ESTIA, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρίγκηπας και η Δούκισσα έμαθαν λεπτομέρειες για το πρόγραμμα που φιλοξενεί τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες και συνάντησαν οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ, που επέζησαν μετά από ένα δύσκολο και τραυματικό ταξίδι.

Από τις αρχές του 2016, που ξεκίνησε η εφαρμογή του, το πρόγραμμα ESTIA έχει βοηθήσει περισσότερους από 45.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα ESTIA στην Κρήτη έχει προσφέρει στέγαση και υποστήριξη σε περισσότερους από 800 ανθρώπους σε 150 διαμερίσματα στο Ηράκλειο, τα Χανιά και τη Σητεία.

Τόσο οι πρόσφυγες, όσο και ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, συμφώνησαν πως η επίσκεψη θα βοηθήσει να αναδειχθεί το ζήτημα των προσφύγων.

Σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχουν 51.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα.